Günümüzde merkezi uydu sistemleri ; Site, apartman, otel, kampüs gibi çok sayıda kullanıcının bulunduğu yerlerde sıklıkla kullanılmaktadır. Her kullanıcı için ayrı bir anten ve receiver maliyetine katlanmak yerine, gelen yayınları merkezi bir birimde toplayıp, kullanıcılara sunmak çok daha ekonomik olmaktadır. Merkezi uydu sistemleri Headent ve Receiver ‘lı sistem olarak 2 ana başlık altında toplanabilir.
Headent
Bu sistemlerde, kullanıcıların bulunduğu yerde herhangi bir receiver yoktur. Uydu sinyalleri merkezde toplanır ve izlettirilmek istenen kanal sayısı kadar receiver bu birimde tutulur. Merkezden kullanıcıların olduğu yerlere kablo çekilir ve televizyon kanalları üzerine atamaları yapılır. Bu şekilde daha ekonomik bir şekilde kullanıcılara hizmet verilmiş olur. İzlenebilecek kanal sayısı merkezi sistem tarafından sınırlandırılmıştır. Kurulum sırasında hangi kanalların izleneceğine karar verilir. Kanallar televizyon üzerinden değiştirilir.
Merkezi Uydu Sistemleri Receiver’lı sistem
Burada da amaç; toplu yaşam alanlarında çanak anten kirliliğini ve maliyetlerini azaltmaktır. 20 daireli bir apartmanda olduğunuzu varsayalım. Her bir daire uydu yayınlarını izlemek için 1 adet çanak antene ihtiyaç duyacaktır. Bu durumda apartmanınızın çatısında, yan duvarlarda, bahçede 20 adet çanak olacaktır. Ayrıca bu çanak antenlerden dairelere kablo çekilmesi gerekecek ve merkezi bir sistem olmadığı için her taraftan kablolar sarkacaktır. İşin görüntü kirliliği boyutu. Ekonomik açıdan bakmak gerekirse; tüm apartman sakinleri olarak ortak tek bir anten (-izlenmek istenen uydu sayısına göre çanak anten sayısıda artacaktır- en fazla 2 -) maliyetine katlanılacak. Ayrıca Anten, LNB ve diğer dışbirim elemanlarda bir arıza oluştuğunda servis maliyetleride 20’ye bölünecektir.
Merkezi uydu sistemleri yararları
· Site, Bina, Kampüs gibi alanlarda çatıdaki ve duvarlardaki görüntü kirliliğini ortadan kaldırır.
· Kablo kirliliğini ortadan kaldırır.
· Bakım onarım masrafları kullanıcılar arasında bölünür.
· Kurulum maliyetleri düşer.
Dairelerin yani toplu yaşam merkezlerinin dijital, hd, 4K Ultra hd uydu yayınlarından toplu olarak faydalanabilmeleri için tek merkeze kurulan ve bu merkezden bütün dairelerin yayın almasını sağlayan sistemdir.
Merkezi Uydu Sistemi Nasıl Çalışır?
Merkezi uydu anten sistemlerinde kullanılan ekipmanları tanımakta fayda var, bu sayede çalışma prensibini daha iyi anlayabiliriz.
1 – Çanak anten
Değişik çapta ve boyutlarda olabilen, uydudan gelen verici dalgalarını alıp Lnb’ye ileten parçadır. Bir çok farklı modelleri bulunmaktadır daha ayrıntılı bilgi için çanak anten nedir? Çanak anten çeşitleri ve özellikleri yazımıza bakabilirsiniz.
2 – Santral Lnb (Quadro Lnb)
Santral lnb, uydudan çanak antene gelen verici dalgalarını toplayarak uydu sinyalini merkezi uydu santraline (multiswitch) tv uydu kablosu vasıtası ile ulaştıran parçadır.
3 – Tv uydu kablosu
Sinyali taşıma görevini üstlenir.
4 – Uydu santrali (multiswitch)
Antenden gelen sinyal santralde toplanır ve gene dairelerin her birine tv uydu kablosu yardımı ile ayrı ayrı sinyal yollar, bu sayede her daire birbirinden bağımsız bir şekilde uydu yayınlarını izlemesine olanak sağlar.
5 – Sat priz
Santralden dairenize çekilmiş olan kablo sat prize bağlanır ve artık daireye uydu sinyali ulaşmış olur. Uydu alıcınız ile sat priz arasında tv uydu kablosu ile bağlantı kurarak yayınları izleme imkanına kavuşmuş olursunuz
Merkezi Uydu Sistemlerinde Kanal Ayarlama
Merkezi uydu sistemlerinde kanal ayarlama, merkezi uydu sistemi TV kurulumu yaparken bireysel uydu sisteminden farklı olarak Diseqc ayarlarının da yapılması gerekmektedir, bu ayarların yapılmaması halinde uydu alıcısına sinyal gelmeyeceği için kanal arama yapsanız dahi sinyal olmadığı için kanalları bulamazsınız.
Diseqc ayarı dediğimiz şey, eğer harici uydu alıcısı kullanıyor iseniz uydu alıcısı menüsünden, dahili yani televizyonun içine entegre kendinden uydulu televizyon kullanıyor iseniz televizyon menüsünde bulunan anten ayarları bölümünden yapılması gerekmektedir. Merkezi uydu sistemi ayarları, merkezi uydu sistemleri ayarları, merkezi uydu ayarları.
Diseqc Ayarı Nasıl Yapılır?
Merkezi uydu sistemlerinde TÜRKSAT için genelde birinci port kullanılır, demek oluyor ki diseqc 1 yada diseq A TÜRKSAT uydusundaki yayınları almamızı sağlayacak sinyala sahip demektir. Nadirde olsa farklı portlara kuran firmalar mevcut olduğu için eğer diseqc 1 (A) sinyal alamıyorsanız diğer portlarıda denemeyi ihmal etmeyin.