HIRSIZ ALARM SİSTEMİ
Evler ve işyerlerinden çok daha geniş ölçekli işletmelere kadar alarm sistemleri, hırsızlık, yangın, soygun, gasp, tehdit, haneye tecavüz ve sağlık sorunlarıgibi tüm durumlarda kullanıcılarına güvenlik sağlamak için geliştirilen alarm sistemleridir.
1970’li yıllarda Amerika’da kullanılmaya başlanmıştır. Avrupa ise bu güvenlik sistemleriyle 1980’li yıllarda tanışmıştır. Şuanda Amerika’da yaklaşık %10, Avrupa’da ise yaklaşık olarak %7 lik kısım evinde-işyerlerinde güvenlik sistemlerine sahiplerdir. Türkiye ise güvenlik sistemleriyle 1990’lı yılların başında tanışmıştır. Üye olarak bulunduğumuz Avrupa Güvenlik Hizmetleri Konfederasyonu(COEES) verilerine göre, 2008 yılından bu yana kadar olan süreçte Türkiye’de alarm merkezlerine kayıtlı olarak bulunan 140.000 adet alarm sistemi bulunuyor.
Yine yapılan araştırmalara göre 10 hırsızdan 9 u alarm sistemi bulunan evlere girmemeyi, alarm sistemi olmayan evlere girmeyi tercih etmektedir. Alarm sistemleri caydırıcıdır. Hırsızlık hizmetlerinin yanında: yangın, gaz kaçağı, su baskını ve sağlık konularında da elektronik güvenlik çözümleri sunmaktadır.
Alarm sistemleri birçok teknoloji gibi, yıllar geçtikçe teknolojilerin özellikle fiyat ve dağıtım olarak daha ulaşabilir olmasıyla hayatlarımıza hızlı bir giriş yaptı. Alarm sistemleri, çoğumuzun öngörebildiği ama beklemediği durumlarda hayatımızı kolaylaştırmak ve bizi güvene almak için tasarlandı.
Kablolu alarm sistemleri
Kablolu alarm sistemlerinde kontrol paneli, harici siren, alarm paneli ve dedektörler, sensörler arası bağlantılar kablolar yardımıyla sağlanır. Dedektörler, sensörler, harici siren, manyetik kontak ve şifreleme paneli, alarm paneline kablolar ile bağlanır. Bununla birlikte sigorta kutusandan alarm paneline elektrik kablosu çekilir ve alarm paneline telefon hattı da bağlanır.
Dedektörler ve sensörler eviniz veya işyerinizde ücretsiz keşifte belirlenen risk bölgelerine yerleştirilir, harici siren görünür bir yere eviniz veya işyerinizin dışına yerleştirilir, kontrol paneli ve alarm paneli de uygun görülen ev içerisinde bir noktaya yerleşir. Bütün bu ayrı cihazlar arasındaki bağlantılar kablolar ile gerçekleştirilir. Alarm paneline diğer cihazların hepsinin kabloların gelmesi gerekmektedir.
Kablosuz alarm sistemleri
Kablosuz alarm sistemleri, estetik nedenler ve kabloların çıkarabileceği farklı rahatsızlıktan kaçınmak isteyen kullanıcılar tarafından tercih edilmektedir. Manyetik kontak ve hareket dedektörü gibi sensörlerin kablo ile alarm paneline bağlanması gerekmez. Kablosuz alarm sistemine eklenen tüm cihazlar sağlamlıkları ve uzun pil ömürleri sayesinde kullanıcılar tarafından endişe duyulmadan tercih edilebilir. Kablosuz alarm sistemleriniz en büyük dezavantajı ise fiyatlarının pahalı olmasıdır.
Alarm sistemi nasıl çalışır?
Alarm sistemi mahiyetine göre farklı çalışma prensiplerine sahiptir. Her farklı durum için özelleştirilmiş alarm sistemleri, bu farklı durumları algılamaya yönelik farklı sensörlerle çalışır. Ancak temelde prensibi aynıdır. Buna göre, öncelikle sensörlerle yangın, hırsızlık, gaz kaçağı vb. durum algılanır, sensörlerin gönderdiği sinyallerin alarm sinyaline dönüşmesi sağlanır ve ardından duruma göre alarm izleme merkezine sinyal göndermek, siren çalmak ve sorunun giderilmesine yardımcı olmak gibi işlemler vasıtasıyla alarm harekete geçer.
Alarm Paneli
Alarm sisteminizin tüm fonksiyonlarının programlandığı ünitedir. Dedektör ve siren üniteleri bu panele kablolu veya kablosuz bağlanarak alarak sistemini oluşturur.
Tuş Takımı
Alarm paneli le iletişimi sağlayan ünitedir. Alarm sistemlerini bu tuş takımı ile programlamanın yapılmasını ve şifre tuşlayarak kurmak ve yine aynı şekilde devreden çıkarmak için üzerinde işlem yapılan ünitedir.
Hareket Dedektörü
Isı yayan belli bir orandaki canlıların hareketlerini algılayan sensörlerdir. Eğer evinizde evcil hayvan ver ise, bu durumlar için özel tasarlanmış hayvan algılamayan dedektörler kullanılmaktadır.
Siren
Dedektörlerin ve diğer sensörlerin algıladığı alarm durumlarını, yüksek ses kalitesiyle çevreye uyarı veren ünitedir. Harici sirenimiz mekânın dışarıdan görülebilecek bir yerine monte edilir. Bu aynı zamanda hırsızlar ve yabancı kişiler tarafından görülmesini sağlayarak, hırsızlara karşı caydırıcılığı arttırır. Dış mekândaki sirenin kablosu kesilse bile aküsü devreye girer ve sesli olarak çalmasını gerçekleştirir.
Manyetik Kontak
Kapı, pencere, sürgülü kapı veya yerinden oynatılabilen cisimlerin açılmasını algılamak için kullanılır. Kontakların bir birinden uzaklaştığında alarm durumuna geçer.
Panik Butonu
Acil durumlarda, manuel alarm vermek için gerekli mekâna, bölgeye kurulmuş buton tipidir. Kullanıldığı anda alarm izleme merkezine direkt olarak ‘’acil yardım’’ çağrısı yapılmasını sağlar.
Gaz Dedektörü
Belli bir oranda yayılmış gazların yoğunluğunu algılar. Gaz kaçağı, gaz sızıntısı gibi durumlarda sistemi haberdar eder. Alarm sistemi kurulu olmasa dahi, 24 saat aktiftir, çalışır.
Duman Dedektörü
Belli bir orandaki duman yoğunluğunu algılar ve sistemi haberdar eder. Duman dedektörü de sistem kurulu olmasa dahi, 24 saat çalışır.
Hırsız Alarm Sistemi Satın Alırken Dikkat Etmelisiniz !!!
Bir hırsız alarm sistemi satın alınırken, ürün kalitesinin yanında kullanılan tüm diğer yardımcı malzemelerin kalitesine dikkat edilmesi gerekli ve zorunludur. Alarm sistemlerinin sağlıklı ve uzun yıllar sorunsuz hizmet verebilmesi için mutlaka bu işin uzmanları tarafından uygun altyapı ekipmanları ile kurulması gerekmektedir. Olması gerektiği gibi kurulmamış, amatörce kurulan sistemler hırsız alarm sistemi olmaktan çok, hayatınızda yeni sorunlar oluşmasına yol açar (asılsız alarm verme sorunları vb.)
Alarm sistemi kurulmadan, kurulacak yerin tüm detayları düşünülerek, ürün seçiminde hassasiyet gösterilmeli ve ürün seçimi uzman kişilerce yapılmalıdır. Hırsız alarm sistemlerinin bir modelin diğer bir modele göre güvenlik zafiyeti stabil çalışmaması neticesi ortaya çıkar. Stabil çalışan modeller arasındaki farklılıklar, kullanıcıya sunacağı ek imkânlarla ilişiklidir.
Kalitesiz alarm paneli ve malzemesi kullanıldığında en büyük tehlike asılsız (yanlış) alarmlardır. Bu tür alarmlar sizi ve çevrenizdeki insanları ciddi şekilde rahatsız edecektir.
1- Güvenlik hizmeti alacağınız firmanın, gelen sinyali inceleyip gerekli yönlendirmeyi yapacak uzmanlardan oluşan ve 7 gün 24 saat aktif olarak hizmet veren bir alarm merkezi olup olmadığını kontrol edin
2- Satın alınacak alarm sistemi dikkatle seçilmeli ve stabil olarak çalışıp çalışmadığı, asılsız (yanlış) alarm vermeyen cihazlar seçilmeli. Ucuz ve bilinmeyen bir marka seçilmemelidir.
3- Sisteminiz AHM’ye üç yöntemle bağlanır; telefon hattı, internet veya GSM üzerinden. Bunların her birini ayrı ayrı seçebileceğiniz gibi dilerseniz üç yöntemi veya iki yöntemi beraber kullanabilirsiniz. Bu kararı evinizin veya işyerinizin iletişim şartlarını, bu işlem için ayırabileceğiniz bütçeyi, alternatif iletim yöntemlerinin hızlarını ve etkinliklerini göz önünde bulundurarak rahatça verebilirsiniz. Üç hattı birden kullanmak üç farklı kanaldan raporlama yapılabilmesi demektir. Herhangi bir kanalda oluşabilecek herhangi bir sorun anında diğer kanallardan iletim devam edeceği için maksimum güvenlik sağlanır.
4- İnternet üzerinde bir şikâyet taraması yaparak, varsa daha önceki kullanıcıların memnun olmadığı konuları ve bu sorunlara nasıl yanıt bulunduğunu öğrenebilirsiniz. Danışılabilecek bir diğer referans da emniyet kuvvetleridir. Daha önce belirttiğimiz gibi AHM herhangi bir sorun anında polis, itfaiye, vb gerekli birimlerle iletişim kurar. Bu nedenle bu güvenlik merkezlerinde AHM şirketleri ile ilgili bilgi ve tecrübe birikimi vardır ve doğru hizmeti almanız için yardımcı olabilirler.
5- Alarm Merkezi hizmetinden yararlanıyorsanız sigorta bedeli için ödeyeceğiniz miktardan da tasarruf edebilirsiniz. Mevcut sigorta şirketini bilgilendirip gerekli evrakları sağladığınız takdirde risk durumunuz en aza ineceğinden sigorta ödemelerinde indirim sağlayabilirsiniz.
6- Satış sonrası destek ve teknik servis hizmetlerinde, müşteri odaklı hizmet verebilecek altyapısı ve insan kaynağı olup olmadığına dikkat edin.
7- Alarm sisteminin uluslararası elektronik standartlarına sahip olmasına dikkat edilmesi gerekir.
8- Alarm sisteminin montajı sonrası sistemin stabil çalışıp çalışmadığını yetkili servis le birlikte test edilmelidir.
9- Alarm sisteminin arızalanması gibi bir durum olması gibi durumunda 7/24 ulaşılabilecek bir firma numarası ve firma bu konuda firma ile anlaşılması.
10- Taktırılacak ürünün yetkili görevlilerce montaj ve kurulum yapılması gerekmektedir.
11- Eğer alarm sistemi kiralanıyor ise 24 aylık bir taahhüt imzalanmalıdır. Fakat vaktinden önce alarm sistemi çıkarılmak istenirse kullanıcıya haklı bir şekilde cezai yaptırım uygulamakta özgürdür. Sözleşme imzalanması sırasında sizden kredi kartı bilgileri istenmekte ve her ay otomatik olarak belirli bir ücret kredi kartından çekilecektir.
12- Eğer taahhüt süresi bittikten sonra memnun kalınmadıysa, aynı firmadan hizmet alınması istenmiyorsa söküm için firma sizden tekrar söküm ücreti talep edebilir.
13- Kiralama sistemi ile ederinden fazla bir ücret ödenmektedir.