CCTV NE DEMEK?

CCTV: İngilizce “Closed Circuit Television” – “Kapalı Devre Televizyon Sistemi” kelimelerinin ilk harflerinden oluşturulmuş teknik bir terimdir. Günümüzde CCTV sistemi denilince kapalı devre kamera sistemi akla gelmektedir.
Haber programlarında, televizyonda ve internet üzerinde sürekli güvenlik kamerası görüntüleri ile karşılaşıyoruz. Güvenlik kamera sistemleri; kendimizi, ailemizi ve malımızı özellikle biz orda olmadığımızda korumanın en önemli yollarından biridir. Peki, güvenlik kamera sistemi seçerken bilmemiz gerekenler nelerdir? Sisteme ait hangi özellikler hakkında bilgimiz olmalıdır? Güvenlik kameraları fiyatları konusu çok merak edilmekte ve sorulmaktadır. Ne kadar yüksek fiyat o kadar kalite ve peşinden daha az servis sorunu, Sorunsuz kullanım, mükemmel güvenlik, Uzun süreli kullanım gelmektedir. Ne kadar düşük fiyatlı kamera sistemi o kadar çok servis maliyeti, Stabil çalışmayan güvenlik kamerası, Sürekli arızalar, Düşük güvenlik, Çok az süreli kullanım kısa süre sonra sistem atıl duruma gelecektir. Güvenlik kamera sistemlerinde çok ucuz fiyatlara meyletmemenizi şiddetle tavsiye ederken,

Aşağıdaki bilgiler satın alma kararı verirken bilinçli hareket etmenizi sağlayacağını umuyoruz.

Günümüzde güvenlik kamera sistemi alanında üretim yapan binlerce güvenlik kamerası fabrikası ve ondan katlarca fazlada güvenlik kamerası satan firmalar bulunmaktadır.  Üretimi ve satıcısı bu kadar fazla olan bir ürünün fiyatı tabi ki ciddi miktarda düşmüş bulunmaktadır. Buradaki ciddi rekabet kaliteden çok fiyat tabanlı olarak artmaktadır. Bu da daha iyi güvenlik kamera sistemi için daha kaliteli ürünler yerine daha ucuz ürün ile rekabet anlayışını doğurmuştur. Maalesef özellikle ülkemizde fiyat tabanlı olarak başlayan rekabet koşulları nedeniyle kaliteden uzaklaşılmış ve ucuz olsun güvenlik ve kalite çokta önemli değil gibi bir anlayışın oluşmasına neden olmuştur.

Biz şunu biliyoruz ki güvenlik çok ciddi bir iştir. Her zaman kaliteden ödün vermeden kurulduğu takdirde tam manası ile güvenliğin sağlanabildiği unutulmamalıdır. Kalitesiz sadece fiyat tabanlı olarak geliştirilen ve kurulan güvenlik kamera sistemi sizin güvenliğinizi sağlamayacağı çok açıktır. Maalesef ikisi de kamera sonuçta ikiside gösteriyor niye daha fazla ödemeliyim gibi bir anlayış tamamen yanlış bir düşüncedir.  Başta her ikisi de gösteriyor olsa da sorunlar birkaç ay sonra çıkmaya başlayacaktır. Çok güzel gösteriyor dediğiniz güvenlik kameralarının renkleri solmaya, Güvenlik kamerası görüntü netlikleri kaybolmaya başlayacaktır. Çünkü bu kameralarda kullanılan elektronik komponentler kalitesizdir ve zamanla işlevini yitirmeye başlamaktadır. Sonrasında güvenlik kamera sisteminize ait kayıt cihazlarında kamera kaydında kaybolmalar, HDD harddisk yanmaları, DVR cihazı kayıt yapmaması gibi sorunlar çıkmaya başlayacaktır. Servis isteseniz güvenlik kamera sistemini kuran firma gelse bile bir şey yapamayacak dijital kayıt cihazını alıp servise götürecek belki bir ay boyunca kayıt cihazınız gelmeyecek sisteminiz çalışmayacaktır. Bir kez daha ne zaman arıza yapar bilinmez tam ihtiyacınız olduğunda baktığınızda güvenlik kamera sisteminizin kayıtlarına ulaşamıyorsanız. Kurmuş olduğunuz güvenlik kamera sisteminizi boşuna kurdunuz demektir. Güvenlik kamerası alırken ilerisini de düşünmelisiniz. iş sadece güvenlik kamera sistemini kurmak ile bitmemektedir. Bunu hiçbir zaman unutmayınız.

Genel olarak baktığımızda artık analog kamera sistemi çözümleri küçük projelerden ileri gidememektedir. Ip kamera sistemi çözümleri ise daha çok orta ve büyük çaplı CCTV kamera sistemi projelerinde tercih edilmektedir. Şu bir gerçektir ki ip kamera ürünleri teknolojik açıdan analog sistemlerden çok daha yüksek teknolojiye sahip bulunan ürünlerdir. Bunun yanında fiyat açısından günümüzde iki sistem karşılaştırıldığında, teknolojik üstünlüklerinden dolayı ip kamera sistemleri fiyat açısından daha yüksek fiyata sahiptir. Yüksek çözünürlük ve kayıttaki genişleyebilir üstün teknolojik özellikler dolayısı ile ip güvenlik kamera sistemi çözümleri analog sistemlere her geçen gün ciddi darbeler vurmaktadır. Tahmin ediyoruz ki önümüzdeki birkaç yıl içinde nerede ise bütün güvenlik kamera sistemleri ip çözümlere dönecektir. Bu durum güvenlik açısından bakıldığında güvenliğimiz bir kat daha artacaktır. Çünkü özellikle ip kamera sistemlerinin sağladığı yüksek çözünürlük daha fazla resim detayı sağlayacaktır. Daha fazla detay ise olayların aydınlatılmasını kolaylaştıracaktır. Günümüz ip kamera sistemleri ile HD, Full HD, 2K ve 4K gibi çözünürlükler bir hayalden öte gerçek haline gelmiştir.

IP güvenlik kameraları günümüzde ciddi oranda kullanılmaya başlamış durumdadır. Özellikle orta ve büyük çaplı projelerde %80 , %90 oranında ip kamera sistemi istenmekte ve buna göre kurulum yapılmaktadır. Fakat küçük çaplı projeler için ip kamera sistemi henüz çok ekonomik değildir. Bundan dolayı küçük güvenlik kamera sistemi projelerinde ip kamera sistemleri çok fazla tercih edilmemektedirler.

Kamera Teknolojisi, Çeşitleri ve Seçimi

Analog Kameralar

Analog kameralar, pazarda en fazla karşılaşılan ve daha eski teknolojiye sahip ürünlerdir. Montajının kolay ve maliyetlerinin düşük olması nedeniyle diğer ürünlerden önce dikkat çeken analog kameralar, çözünürlük konusunda çok yüksek rakamlara ulaşamazlar. Çalışma prensipleri oldukça basittir. Sabit ya da hareketli kameralar ile çekilen görüntü UTP kablolar üzerinden kayıt cihazına (DVR) iletilir. Kayıt cihazı bu görüntüleri dijitale çevirip yüksek kalitede saklar.

Gelişen teknoloji sayesinde analog altyapıyı kullanarak 1080p ve 720p çözünürlükte görüntü alabilen AHD kameralar ve HD-CVI kameralar üretilmiştir. Bu kameralar geleneksel koaksiyel kablolar üzerinden analog video sinyallerini ileterek yüksek çözünürlükte görüntüler alınmasına imkan vermektedir.

Ip Kameralar

IP Kamera ve video sunuculardaki gelişmeler, konvansiyonel CCTV sistemlerindeki yeni bir kavramın  oluşmasını sağlamıştır. Network CCTV. TCP/IP'nın hız, ekonomi esneklik ve uyumluluk avantajları ile güvenlik amaçlı video teknolojisi yeniden tanımlanmıştır. IP tabanlı gözetim ve güvenlik sistemleri tek bir kameradan başlayıp yüzlerce hatta binlerce kameraya kadar genişleyebilir. Tüm kameralar birbirinden bağımsız konfigüre edilerek, tamamının aynı veya farklı hızlarda ve görüntü kalite seviyelerinde video sağlamaları ve kayıt etmeleri sağlanabilir. Konvansiyonel CCTV ve DVR sistemlerindeki gibi 4, 9, 16,32 adet gibi kurulum sınırlamaları yoktur. Düşük kablolama maliyeti ve kullanım esnekliği sağlar. IP kamera ve video sunucular video, ses ve data iletişimi için cat5 ve cat6 gibi mevcut bilgisayar ağlarındaki kullanılan bakır telleri kullanır.

Uzun mesafelerde Fiber bağlantı şekli planlanabilir. Kamera bağlantı öncesinde converter'lar kullanılarak Fiber bakıra çevrilerek kamerada sonlandırılır. Bilgisayar ağı bulunan hemen hemen tüm binalarda hazır bulunan bu kablolar ile kolay kurulum, hızlı bağlantı, düşük maliyet ve kullanım esnekliği sağlar. 
Uzaktan  hızlı  ve kolay erişim  imkanı . Kaydedilmiş ve gerçek zamanlı canlı görüntülere dünyanın başka yerinden hemen, hızlı ve güvenli şekilde erişim ve izleme imkanı  sağlar. Konvansiyonel CCTV ve DVR sistemlerindeki gibi uzaktan izlemek için sunucu ve yazılım zorunluluğu yoktur.  İnternetin sağladığı bütün kolaylık ve  konfordan doğrudan faydalanmayı sağlar. Video ve ses iletimi için, kameralar ve video kaynakları dışında ilave donanım ve yazılımlar gerektirmez. Daha ekonomik  şekilde sistem tasarımı ve kurulumu sağlar. Kurulumu bilgisayar ağlarıyla kolay entegrasyon ve mevcut kaynaklardan faydalanabilme yetenekleri sayesinde IP güvenlik ve gözetim sistemleri konvansiyonel sistemler ile karşılaştırıldığında sistemin bütünü göz önüne alındığında daha düşük sahip olma maliyeti ve daha düşük işletim maliyeti avantajı sağlar. Kablolama zorluğu olan uygulamalarda, 802.11b/g  gibi endüstri standartlarında kablosuz dönüşüm ve kullanım kolaylığı ve esnekliği sağlar. Kablosuz network ekipmanları ile geniş alanlı kablosuz video ağlarının kurulumu sağlanabilir. IP kamera veya sunucuları,tıpkı bir internet sunucusu gibi çalışırken, kendi işlemcisi , işletim sistemi, belleği, web sunucusu, network ara yüzü, sayısal ara giriş/çıkışlar kameraya sahip birer bilgisayardır. Bundan dolayı görüntü iletimi, kaydı, çeşitli şartlarda (hareket algılama durumunda, sürekli veya tanımlı zaman aralıklarında )yapılabilmekte, sayısal girişlerine bağlı olarak akıllı bir alarm sistemi gibi uyarı ve ihbar sistemi olarak da çalışabilmektedir.  Güvenlik Sistemi İhtiyaçları  Internet Üzerinden Bağlantı, Uzaktan gözetim,  Uygun Maliyet Yatırım / karşılık, sistem performansı Çoklu gözetleme Düşük kablo maliyeti Düşük kurulum ve bakım maliyeti Yüksek Esneklik ve Mobilite Kabiliyeti gibi avantajları sağlamaktadır.

DSL ve  kablosuz networkler ve geniş alanlarda video gözetleme networkleri için uygun ortam sağlar. Network CCTV sisteminin esnekliği, ölçeklenebilirliği, yönetim özellikleri, kurulum ve bakım maliyetleri avantajlarından dolayı kullanıcılara yeni olanak sağlarlar. Kurumsal firmalar ve kamu hizmeti sağlayan birçok işletme ve kurum esneklik ve web uygulamaları için, konvasyonel analog  CCTV ekipmanları yerine network kameraları( Network CCTV ) kullanmayı tercih ederler.

Kamera Çeşitleri

IR Bullet IP Kamera: 

                                     

 Bullet kameralar, dome kameralarla karşılaştırıldığında işlevsellik bakımından çok yönlüdür. Bullet kameralar teknik olarak IP veya analog güvenlik kameraları olabilir. Marka ve modele göre IR gece görüşü, optik zum , hareket sensörleri veya termal sensörler gibi diğer gelişmiş teknolojileri kullanabilir, hareketle tetiklenen videoları ve enstantaneleri depolamak için mikro SD karta kaydedebilir. İlginç bir şekilde, WiFi güvenlik kameralarının büyük bir bölümü, bullet kameralar kategorisine girer. Kamera teknolojileri ve güvenlik teknikleri hızla gelişmekte olduğundan, kablosuz IP bullet kameralar tüketiciler arasında giderek daha popüler hale geliyor. Özellikle çift bantlı kablosuz bullet kameralar en üst düzeyde ağ hızı sağlarken, tek bir antenin neden olduğu sinyal kesintileri ve bozulması gibi sorunları ortadan kaldırır.

Dome Kameralar:

                                        

 

Dome kameralar, uygulamaya ve gerekli görüş alanına bağlı olarak tavana monte edilir veya duvara monte edilmiş bir braketten asılır. Kamera ünitesi, kamera konumunu gizlemek için renklendirilebilen şeffaf bir fanus/ kubbe içine monte edilmiştir. Dome kameralar çok çeşitli formlarda gelir. Analog veya IP, sabit veya mobil olabilirler. PTZ kubbeleri dönebilir (eğilebilir), eğilebilir (eğilebilir) veya ilgi nesneleri (yakınlaştırma) üzerinde daha yakına odaklanabilir. Kameralar gece görüşü için termal olarak veya kızılötesi aydınlatıcılarla donatılabilir veya sadece gündüz kullanımında olabilirler. Kameralar hava koşullarına karşı dayanıklılık, vandal direnci veya tehlikeli (patlama riski) ortamlarda kullanılabilir. Dome kameralar mini ve mikro versiyonlarının yanı sıra çeşitli mimari stillere uyacak şekilde çeşitli muhafaza seçenekleri de mevcuttur.

Kutu (Box) Kameralar:

                                    

Kutu kamera sistemleri box kamera olarakta bilinmektedir. Dünyada belki de ilk üretilen ve piyasaya sürülen kamera modeli olduğundan dolayı güvenlik kamerası denilince ilk akla gelen bu kutu kamera sistemleridir. Aynı zamanda kutu kameralar Cctv kamera sistemlerinde uygulanmaktadır. Lenslerin değiştirilebilir olması kullanımı oldukça kolaylaştırmaktadır. Lensin değişimi görüntü almak istenilen bölgenin konumuna, uzaklığına veya genişliğine göre yapılmalıdır. Örneğin uzak bir noktanın görüntüsü isteniyorsa yüksek mm’lik lens takılması gerekmektedir.

Kutu Kamera Sistemlerinin Özellikleri

Box kamera sistemlerinin özellikleri oldukça fazladır. Kameranın ismini verdiği kutuların özellikleri genel itibariyle metal malzemeden yapılmaktadır. Diğer özelliklerini sıralamak gerekirse  yüksek çözünürlük, gizli maskeleme, hareket algılama, seçilebilir gamma ayarı, görüntü döndürme fonksiyonu başlıca özellikleridir. Kutu kameralarının dezavantajı ise gece görüşünün mevcut olmayışıdır.

Kutu Kameraların Kullanım Alanları

Kutu kamera sistemleri genellikle dış mekanın güvenliği için kullanılmaktadır. Dış ortamlarda kullanılmak istendiğinde kameraya özel muhafaza edilmesi daha sağlıklı ve güvenlikli kullanım açısından önemlidir. Normal kameralara göre daha üstün ve kaliteli görüntü sunması çok tercih edilmesinin sebeplerinin başında gelir.

Ofisler, apartmanlar, alışveriş merkezleri ve banka gibi iç mekanlarda rahatlıkla kullanılabilen box kamera sistemleri aynı zamanda trafik kontrolü amaçlı dış mekanlarda da kullanılmaktadır. İç mekanlar için kullanılan kutu kameralar iyi konumlandırıldığında göz batmayacaktır.

PTZ Kamera

                                   

 

Basitçe söylemek gerekirse, PTZ kamera uzaktan yönetim ile eğme, kaydırma ve yakınlaştırma yeteneğine sahip güvenlik kameralarıdır. Böylece işyerinize veya evinizin kameralarına uzaktan bakabilir, farklı açıları görüntüleyebilirsiniz. Genel olarak, PTZ kameralar IP ağınıza bağlanır, böylece bir bilgisayardan veya ağdaki bir mobil cihazdan güvenlik sistemine bağlanabilir. PTZ kameraları bir yazılım üzerinden uzaktan görüntüleyebilir ve farklı açıları görmek için kontrol edebilirsiniz.
Pan-Tilt-Zoom özelliğine sahip PTZ kameralar, uygulama alanına göre sabit güvenlik kameralarına kıyasla çok daha fazla avantaja sahip olabilir.

Geniş görüş alanı, pan-tilt-zoom kameralarının en büyük ve en belirgin avantajıdır. PTZ kamera modelleri ile hem sabit bir kameradan daha fazlasını görebilir hem de sağ, sol, yukarı ve aşağı olmak üzere tam 180 derecelik bir görünüm elde etmek için kamerayı hareket ettirebilirsiniz. Eğer yakın bir sahnede görmeniz gereken yerleri göremiyorsanız PTZ kameralar bu problemi ortadan kaldırabilir. Bazı PTZ kameralar doğru yerleştirildiğinde 360 derecelik tam bir görüş alanı da sağlayabilir. Böylece tek bir PTZ kamera, 2 veya 3 sabit kameranın kapsama alanını sağlayabilir. Bu da dar görüş alanlarına sahip sabit kameralarda bulunan kör noktaların çoğunu neredeyse ortadan kaldırır.

Daha büyük görüş alanı, Pan ve Tilt yani kaydırma ve eğme fonksiyonlarını kapsar, bununla birlikte denklemin bir de zoom - yakınlaştırma kısmı vardır. PTZ kameralar, özellikle kaliteli kamera modellerinde 12x ila 36x arasında güçlü optik zoomlarla donatılmıştır. Güçlü optik zoom, uzun mesafelerde net ve keskin görüntüler sağlar. Yüksek çözünürlüklü HD veya UHD kaydı ile eşleştirilen yakınlaştırma fonksiyonu, her şeyi görmenize izin verir. Yüksek optik zoom ile plakaları ve yüzleri, detaylarıyla görebilirsiniz. Otoparklar gibi büyük ve açık alanlar da dahil olmak üzere her şeyi net bir şekilde görebilmek için PTZ kamera modelleri ideal bir seçimdir.

PTZ kameralar sabit kamera modelleri ile kıyaslandığında, eksiksiz bir hareket izleme fonksiyonuna sahiptir. Pan, tilt ve zoom fonksiyonları, hareket izleme yazılımı ve akıllı video analitiği ile çalışarak daha geniş bir alandaki bir hedefi (bir kişi, belirli bir ürün veya araç) otomatik olarak takip edebilir. PTZ kameralar, kamera fonksiyonlarını kontrol edebildiğiniz ve hedefi gerçek zamanlı olarak izleyebildiğiniz için, sadece otomatik değil hedefleri manuel olarak izlemek için de iyidir.

Bullet gibi sabit kameraların büyük bir bölümü otomatik odaklama yapamazken, tüm PTZ kameralar hemen hemen her zaman otomatik işlevler için kullanılabilir. Odaklama PTZ kamera teknolojisi için zorunlu bir özelliktir. Kamera, eğme, kaydırma veya yakınlaştırma yaparken otomatik olarak odaklanıp ayarlayacaktır. Otomatik odaklama, gerekli tüm ayrıntıları ve kişileri görebilmek için net görüntüler elde etmenizi sağlar. Sabit kameraların genellikle manuel olarak odaklanması gerekir. Kamera hareket ettirilirse, yeniden odaklama gerektirir . Birçok yüksek kaliteli PTZ kamera, kamerayı otomatik olarak karanlıkta odaklamak için kullanılan IR sensörleri ile birlikte gelir.

Kamera Özellikleri

CCD mi CMOS mu almalıyım?

 İmaj sensörleri dünyada sadece belli başlı büyük firmalar tarafından üretilmektedir. Sony, Sharp, Panasonic, LG, Samsung, Mintron gibi. Bu firmalar image sensörü üretir Hem tasarımları olan güvenlik kameralarında kullanır. Hem de komponent olarak piyasaya satarlar. Kamera üreticileri bu resim algılayıcı elektronik komponenti satın alıp, kendi tasarımlarıyla kendi kameralarını üretirler.

CCD her zaman en iyisidir ama IP kameralarda maliyetten ötürü CMOS kullanılır.

CCD Charges Coupled Device güvenlik kameraları,
CMOS Complimentary Metal-Oxide Semiconductor güvenlik kameraları,
CCD resim algılayıcılar 24 saat 365 gün çalışmaya göre tasarlanıp üretilmişlerdir. Isındıkça kazancı artar daha kaliteli görüntü verir ve sürekli enerji altında kalmaya uygundur.
CMOS resim algılayıcılar fotoğraf makinası, cep telefonu kamerası, webcam gibi kısa süreli kullanımlar için ekonomik bir çözüm olarak geliştirilip, üretilmişlerdir. CMOS image sensör ve cmos işlemci kullanılarak üretilmiş cmos kameralar, 24 saat enerji altında çalışmaları için üretilmemiştir. Ancak fiyat faktörü nedeniyle ucuzu güvenlik kamerası olarak piyasada satılmaktadır.
Yukarıda açıklanan nedenle CCD resim algılayıcı, CMOS sensöre göre pahalıdır ancak gerçek çözüm CCD kameradır.
Son yıllarda CCD sensörün ağır çalışma şartları özelliğini CMOS sensörlerin ucuz fiyatını bir araya getiren CMOS sensörler Panasonic firması tarafından geliştirdi ve test amaçlı piyasada kullanılmaya başlamıştır.

CCD sensörlerin belli ölçüleri bulunur 1/2" CCD,  1/3" CCD, 1/4" CCD gibi sensörler mevcuttur. Günümüz güvenlik kameralarında en çok 1/3"CCD ölçülü image sensörler bulunmaktadır. 1/2" CCD ler daha kaliteli görüntü ve daha geniş açı sağlayabilirler fakat fiyatları çok pahalıdır. 1/4" CCD lerin görüntü kalitesi düşük ve görüş açıları dardır. Genellikle ucuz güvenlik kameralarında bulunan CCD sensör çeşididir.

Önemli özelliklerden birisi ise gece görüş yani düşük ışıkta görüntü alınabilmesidir. Buna kameranın lux değeri denilmektedir. Lux değeri ne kadar düşük ise güvenlik kamerası o kadar çok karanlıkta görüntü alabilme imkanına sahip olmaktadır. Genellikle gece görüşlü IR ledli kameralarda lux değeri sıfırdır. Yanı hiç ışık yokken zifiri karanlıkta görüntü alabilirler. Bunu üzerlerindeki infrared ledlere borçludurlar.  Bir güvenlik kamerası seçimi yaparken mutlaka lux değerini sormalısınız. Maalesef günümüzde pek çok kameranın lüx değeri çok yüksektir. Bu da gece olunca veya hava kararınca kameradan görüntü alınamamasına neden olmaktadır.

Kamera Lens Seçimi

Güvenlik kamerası için lens seçimi görüntü kalitesi açısından birincil faktördür. Bu nedenle en iyi kaliteyi sağlamak için güvenlik kamerası lens türleri hakkında bilgi edinmek önemlidir.
CCTV kamera lens türleri temel olarak sabit monofocal lens ve değişken odaklı varifocal lens olarak ikiye ayrılabilir.
Sabit lenslerde odak uzaklığı sabit olarak ayarlanır, yani görüş alanı değiştirilemez. Sabit lens seçildiğinde geniş açılı veya dar açılı bir lens arasından karar vermeniz gerekir.

Değişken odaklı lens ise özel ihtiyaçlarınız için odak uzaklığını ayarlayabilmenize izin verir, ancak sabit lenslere kıyasla daha pahalıdır.

Varifocal güvenlik kamerası modellerinin birçoğu, PTZ güvenlik kameraları gibi motorlu zoom lenslere sahiptir. Geleneksel manuel değişken odaklı lens ile karşılaştırıldığında motorlu zumlu güvenlik kameraları, net görüntüler elde etmek için otomatik olarak fokal uzunluğunu ayarlayabilir.

İpucu: Geniş açılı ve dar açılı lensler arasında geçiş yapmanız gerekiyorsa, zoom özelliğine sahip güvenlik kameralarını seçmeniz önerilir. Bu kameralarda, görüş alanı, web arayüzündeki zoom ya da odak düğmeleri ya da akıllı telefon uygulamaları ile kolayca kontrol edilebilir.

Güvenlik kamerası lens karşılaştırma

Lens Türleri

Özellikler

Ne Zaman Kullanılmalı?

Sabit Lens

Sabit odak uzaklığına sahiptir. Odak uzaklığı, görüş açısı veya yakınlaştırma düzeyi ayarlanamaz.

İç mekanı ve genellikle fazla değişmeyen sahneleri izlemeniz gerektiğinde.

Varifokal Lens

Değişken odak uzaklığına sahiptir ve istenildiği gibi ayarlanabilir.

Bir kişiyi ya da aracı belirlemek, giriş-çıkışları veya geniş alanları izlemek için yakın çekim yapmak istediğinizde.

Kamera Lens Seçimi

Lens seçiminde 5 faktör belirleyicidir. Bunlar odak uzaklığı, diyafram, iris, kamera formu ve montaj şeklidir.
1. Odak Uzaklığı ve görüş alanı

                                                     

Güvenlik kamerası odak uzaklığı, 2.8 mm, 12 mm gibi örneklerde olduğu gibi mm cinsinden ölçülür ve bir kameranın ne kadar görebileceğini yani görüş alanını belirler.

Odak uzaklığı sayısı küçüldükçe daha geniş alan sunar, ancak ayrıntı kalitesi düşüktür. Odak uzaklığı sayısı büyüdükçe daha fazla görüş sağlar, bununla birlikte görüş açısı daha dar olur. Görüş alanı (FOV, lensin görebileceği alanın açısal tanımıdır. Geniş açılı lens denildiğinde  2.8mm gibi ya da daha küçük lensler kastedilir. Geniş açı ile sahnenin daha geniş bir resmi elde edilir. Ancak odak uzaklığı küçüldükçe ayrıntıların görülmesi zorlaşır. 
                                                  

Güvenlik kameralarındaki odak uzaklığı değerine bağlı olarak, sahnenin tamamından, uzak bir mesafedeki küçük bir ayrıntıyı büyütebilen lenslere kadar görüş açısı değişiklik gösterebilir.

İpucu: Geniş açılı güvenlik kamerası lensi otoparklar, arka bahçeler, ambarlar ve şantiyeler gibi geniş alanlı alanlar için, dar açılı lensler ise kapı girişleri, koridorlar gibi uygulamalar için idealdir.

2. Diyafram

Güvenlik kamerası lens diyaframı, f-stoplarla ölçülen, ışığın kameraya girdiği deliktir. Daha düşük f-stop değeri daha geniş diyafram aralığı ile temsil edilir. Örneğin f1.4 büyük bir diyafram değeri olup, kameradan daha fazla ışığın geçeceği anlamına gelir.

Diyafram güvenlik kamerası lensi için önemli bir terimdir. Çünkü diyafram bir sahnedeki en yakın nesneleri ve en uzak nesneleri arasındaki mesafeyi yani kameranın alan derinliğini etkileyebilen bir faktördür. Dar diyafram, geniş odak derinliğine demektir ve odaktaki objenin görüntüsünü geliştirir.

İpucu: Güvenlik kamerası objektif açıklığını ayarlayarak bir sahnenin ne kadarının odakta olduğu kontrol edilebilir. Geniş bir diyafram yakındaki nesnelere odaklanır, ancak arka plan bulanık hale gelir. Diyafram küçüldükçe sahnenin tamamına odaklanma kabiliyeti artar.

3. İris

İris, lensin diyafram açıklığından ne kadar ışık geldiğini kontrol eder. Geniş bir açılıma sahip olduğunda, iristen daha fazla ışık geçebilir. Anca, bu iris ne kadar geniş olursa, daha iyi görüntü elde edeceğiniz anlamına gelmez. Çok fazla ışık görüntünün bir miktar karanlık hale gelmesine neden olur.
Bu nedenle dikkatli seçim yapılması gerekir. Sabit ve manuel iris lensleri, genellikle ofis, okul veya mağaza gibi ışığın ve aydınlatmanın tutarlı olduğu kapalı ortamlar için kullanılır.

Bununla birlikte otomatik iris lensi, ortamdaki ışık değişimlerini otomatik olarak algılar ve ayarlar. Işık yoğunluğunun değiştiği açık alanlar için otomatik iris lensler daha uygundur.

İpucu: Güvenlik kamerası için lens satın almadan dalmadan önce kameraları nereye konumlandıracağınızı düşünün. Indoor ya da outdoor kamera kurulumu, iris türü seçimini etkiler.

4. Kamera Lens Formatı

Kamera formatı denildiğinde görüntü sensörüne atıfta bulunulur. Güvenlik kamerası lens özellikleri incelendiğinde, sensörler için 1/2 ", 2/3 " ve 1/4" gibi numaraların yer aldığı görülür. Kamera formatı, görüş alanını etkiler. Örneğin, bir 2/3 "sensör, 1/3" 'den daha geniş görür.

Yukarıda anlatılan kamera özelliği olup, lens seçiminde dikkat edilmesi gereken nokta, sensöre uygun ölçüde lens kullanılmasıdır. 

İpucu: Bir güvenlik kamerası lensinin format boyutunun kameranınkinden daha büyük veya eşit olması gerektiğini unutmayın. Aksi takdirde görüntülenen sahnenin köşeleri kesilecek ve siyah bir halka görünecektir.

5. C Mount veya CS Mount 

C mount ve CS mount farkı güvenlik kamerasına lens montajı söz konusu olduğunda ortaya çıkar. C Mount için mesafe 17.5 mm, CS Mount için 12.5 mm'dir. C Mount bir kamera için C mount bir lens kullanılması gerekir. Aynı durum CS Mount için de geçerlidir.
İpucu : Halka şeklindeki C/CS adaptörü ile bir CS Mount lens, C Mount lense dönüştürülebilir. 
Çözünürlük: 

Kamerada, ışığı elektriksel sinyallere dönüştüren çipin tarama yoğunluğunu belirtir. Çözünürlük arttıkça görünen resmin kalitesi artar. CCD çipi olan kameralarda çözünürlük birimi “TVL” dır. Günümüzde çözünürlük değerler 420-1200TVL arasında değişmektedir. 530TVL üstü çözünürlük değerler yüksek çözünürlük olarak değerlendirilebilir. CMOS çipi olan kameraların çözünürlük birimi “piksel” olarak ifade edilir.

 DNR (Digital Noise Reduction

 

       

Sayısal Gürültü Giderme”. Kamera içerisindeki sayısal işaret işleme devresinde uygulanan filtreleme yöntemi ile çevresel etkenlerden kaynaklı sinyal gürültülerini giderme için kullanılan özelliktir.

WB, AWB (White Balance, Auto White Balance)

 Beyaz       

       

 

Renk Dengeleme” ya da “Otomatik Beyaz Renk Dengeleme” Kırmızı, yeşil, mavi ışığın video üzerindeki yoğunluğuna göre renkleri ayarlayarak daha net görüntü alınmasını sağlayan özelliktir.

BLC (Back Light Compensation)

     

Arka Işık Dengeleme” Işık ve gölge arası farklılıkların çok olduğu, pencere kenarı, kapı önü gibi bölgelerde, şiddetli ışığı dengeleyip, daha zayıf ışık bölgesini net görebilmek için uygulanan özelliktir.

Kontrast

     

Görüntüdeki en parlak bölüm ile en karanlık bölüm arasındaki farkı ifade eden özelliktir. Siyah ve beyaz arasındaki kontrast aralığı genişledikçe, iki uç arasındaki gri tonlar ya da ara seviyeler daha rahat görülür. Oto kontrast kameralar en koyu ve en açık renkler arasındaki farkı otomatik olarak ayarlar.

WDR (Wide Dynamic Range) 

      

Işık ve gölge farklılıklarının çok olduğu alanlarda, ışık yoğunluğunu dinamik olarak ayarlayan özelliktir. Yüksek veya düşük şiddetli ışık olan bölgelerde dengeli ve kabul edilebilir görüntü kalitesi sağlar.

 Sens-up 

      

Işık Hassasiyeti Arttırma Özelliği” Işık şiddetinin düşük olduğu bölgelerde hassasiyeti kademeli olarak artırarak özellikle karanlıkta daha net ve anlaşılır görüntü elde etmek için uygulanan özelliktir.. Sens-up özelliği kullanılırken kamera sayısal işaret işleme devresinin işlem kapasitesinin çoğunu kullanacağı için kamerada donuk ve yavaş görüntü gelmesine sebep olabilir. Bu sebeple sens-up kademeli olarak ayarlanabilmektedir.

KAYIT CİHAZLAR

  a) DVR 

                                

CCTV sistemlerinde, güvenlik kameraları üzerinden gelen görüntüyü kayıt altına alabilen cihazlara Dijital Kayıt Cihazı (DVR) adı verilmektedir. Dijital Kayıt Cihazları kompakt bir yapıya sahip olup görüntü ve ses kaydı, uzaktan izleme, yedek alma, kayıtların oynatılması gibi özelliklere sahip olabilmektedir.
Kayıt cihazları, ihtiyaca göre ve mevcut CCTV sisteme göre değişiklikler göstermektedir. CCTV sistemlerinde genellikle 4, 8, 16 ve 32 kanal DVR çeşitleri kullanılmaktadır. Kanal sayısı, CCTV sistemi üzerindeki bağlanabilecek kamera miktarına göre çeşitlenmektedir.  Örneğin; CCTV sisteminde 4 kamera bulunuyorsa 4 kanal DVR cihazı, 8 kamera bulunuyorsa 8 kanal dijital kayıt cihazı kullanılabilmektedir.

+ Avantajları; uygun maliyetli bir çözümdür, kurulumu oldukça kolay ve kurulum yapacak teknisyenler oldukça fazladır.
- Dezavantajları; tüm kameralar için kablolama gerektirir, kamera sayısına bağlı olarak DVR sayısı da artar, görüntü kalitesi sınırlıdır ve çözünürlük konusunda belirli bir sınırlama gerektirir.

b) NVR

                                  

 Networke bağlı IP kameralardan gelen görüntülerin kaydedildiği ve daha sonra bu görüntülerin tekrar network üzerinden izlenebilmesini sağlayan cihaza NVR (Network Video Recorder)adı verilmektedir. IP kameralardan gelen görüntüler, NVR cihazı aracılığıyla dijital olarak kayıt altına alınabilmektedir.
NVR cihazları, kameraların bağlanabileceği kanallardan oluşabilmektedir. Günümüzde kullanılan NVR cihazları, kayıt altına alınan görüntüyü H.264 protokolünü ile sıkıştırarak kaydedebilmektedir. Bu özellik sayesinde video kayıpları minimum düzeye inerken en az alana yüksek kalitede görüntü kaydedilebilmektedir.

+ Avantajları; kanal desteği DVR’dan daha fazladır, maksimum çözünürlük sunar, network altyapısını kullandığı için kablolama maliyeti düşüktür, kolay genişleme imkanı sunar, kolay yönetim ve bakım sağlar, PoE özelliği sayesinde fazladan enerji hattına gerek duymaz.
- Dezavantajları; çok fazla veri depolama ihtiyacına sahiptir.

c) Yazılım Tabanlı Kayıt Cihazı Nedir?
IP tabanlı kamera sistemleri için kullanılan bu çözümler ile bilgisayar veya sunucu üzerine kurulan kayıt yazılımları sayesinde kameralardan gelen görüntüler kayıt altına alınır. Yani kayıt işlemi için NVR gibi bir donanım almak yerine mevcut veya yeni eklenen sunucular kullanılır.

+ Avantajları; yazılım ve cihazların özelliklerine göre yüzlerce kamera bağlanabilir, bakım/işletim/yönetim çalışmaları oldukça kolaydır, müşteri talebine göre video analiz uygulamaları uyarlanabilir, kararlı kayıt platformu sayesinde kesintisiz kayıt sağlanır. Veri depolama güvencesi sayesinde kayıt kaybı en aza indirilir.
- Dezavantajları; yazılım ve lisans maliyetleri yüksek olabilir, kurulumu için yetkin teknisyen gerektirir.